INTERVIEW Nanda Raemansky

Escapism – No escape
Nanda Raemansky
06.04 – 05.05.2024

De ouders van Raemansky verhuisden in de jaren 70 van België naar Nederland, aangetrokken door het vrijere klimaat dat hier toen heerste. Thuis leerde ze over het communisme als een utopische samenleving. Op school leerde ze juist het tegenovergestelde. Door die tegenstelling is ze zich gaan afvragen wat nu de waarheid was. Verschillende mensen vertelden verschillende verhalen.

Die tegenstelling en het verschillend aankijken tegen bepaalde situaties vinden we ook terug in het werk van Nanda. In de tentoonstelling kijkt ze zowel naar de stad Terneuzen als naar Renesse. Beide plekken kenden in het verleden problemen. In Terneuzen gaf de coffeeshop Checkpoint overlast door de vele buitenlandse drugtoeristen die daaropaf kwamen. Renesse stond bekend als vakantieplek voor jongeren die daar hun eerste vakantie zonder ouders vierden. Inmiddels is de coffeeshop verdwenen en Renesse focust zich meer en meer op families. Met het verdwijnen van de groepen mensen die afkwamen op de eerdere attracties, is ook wat van de positieve reuring uit de plekken verdwenen en is er ook voor de lokale jongeren minder te doen. Het hangt er dus maar net vanaf vanuit welk perspectief je naar de situatie kijkt.

In de voorbereiding naar de tentoonstelling toe verbleef de kunstenaar enige tijd op het eiland als tijdelijke nomade. Dit doet ze vaker in aanloop naar een tentoonstelling. Ze zoekt residenties op verder van huis die nieuwe inspiratie opleveren voor haar werk. Tijdens haar periode op het eiland sprak Raemansky met verschillende eilandbewoners, vroeg ze hen naar hun favoriete plekken en verwerkte deze in het virtuele spel dat ze maakte voor de tentoonstelling waarin je die plekken ook kunt bezoeken. Ook kun je als bezoeker ronddwalen door de stad Terneuzen waarbij je verschillende mogelijkheden hebt om aanpassingen te doen aan de stad.