TENTOONSTELLING Hemaseh Manawi Rad

Zaterdag 11 mei 2024 t/m zondag 9 juni 2024

Roaming Epics

Nomadische locatie tentoonstelling: Burghse Schoole, Kerkstraat 3, Burgh-Haamstede

Hemaseh Manawi Rad maakt werken van textiel. In haar werkwordt de kunstenaar een verhalenverteller die de kleurrijke materialen gebruikt in haar eigen symbolische beeldentaal. Hierin worden verhalen van haar familie, herinneringen uit de kindertijd en gekoesterde tradities nauw verweven.

Haar werk is als een poëtisch puzzelstuk dat het Westen en het Midden-Oosten met elkaar verbindt. Door de speelse manier van vertellen maakt ze specifieke situaties herkenbaar. Het werk kan gezien worden als een nieuwe taal waarin de beelden te lezen zijn als dagboekfragmenten.

Tijdens haar residentieperiode bij de Bewaerschole heeft Hemaseh veel nagedacht over migratie en de betekenis van ‘thuis’. In de tentoonstelling Roaming Epics vertelt Hemaseh fictieve verhalen over een nomadische groep die de wereld rondreist. De verhalen worden verteld middels grote vaandels die versierd zijn met afbeeldingen over goed en kwaad. Het lijken mythische taferelen die generaties zijn doorgegeven, echter zijn veel van de beelden ook te herleiden naar het hier en nu. Een versmelting van culturen en generaties.

Hemaseh vraagt je om je in te leven in de verhalen en niet te snel af te sluiten voor de ‘ander’. Een van de vaandels fungeert als tafel omdat het idee van samenkomen voor de kunstenaar gepaard gaat met het idee van ‘thuis’.

Naast de tentoonstelling in de Bewaerschole is ook een werk te zien in de Burghse Schoole in Burgh-Haamstede.

www.hemasehmanawirad.com