Bewaerschole Incidenteel: Rashel van der Graaf

zaterdag 14 oktober 2023 t/m zondag 29 oktober 2023

Ich bin der Fluß

‘Ich bin der Fluβ’ (20min) is de korte film gemaakt door Rashel van der Schaaf waarmee ze in 2020 cum laude afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. ‘Ich bin der Fluβ’ is een film waarin de rivier de Donau het hoofdpersonage is. Vanuit het perspectief van de rivier groeit de Donau uit van een kleine stroom tot een machtige rivier. De Donau is niet alleen een levensader in het landschap van Oost-Europa maar is ook een verbinder van culturen en brug tussen verleden, heden en toekomst. In dit intieme portret leren we de Donau en zijn omgeving vanuit een uniek perspectief kennen; door de ogen en oren van de rivier zelf.

In de film stroomt de Donau door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. In drie verschillende talen horen we de Donau reflecteren op de situaties die hij tegen komt op zijn reis naar de Zwarte Zee. Deze teksten gaan zowel over het heden, als het verleden en de toekomst.

Rashel wilt met deze film de rivier een stem geven en de kijker in laten zien dat een rivier vele gezichten heeft. Rivieren zijn niet alleen van biologisch belang maar hebben onder andere ook culturele waarden die wij als mensen zouden moeten koesteren en beschermen.

De inspiratiebron voor deze film was het verhaal van de Whanganui rivier in Nieuw-Zeeland die sinds 2017 rechtspersoon is geworden voor de Nieuw-Zeelandse staat. Deze rivier is in de ogen van het recht een persoon die beschermt kan worden door de wet.

‘Ich bin der Fluβ’ was eerder te zien in Museum de Fundatie in Zwolle, in het Stedelijk Museum in Alkmaar en tijdens de Kunstschouw 2022. Tijdens de Kunstschouw won maker Rashel van der Schaaf de Jong Talent prijs. In het kader van deze prijs is nu in samenwerking met de Kunsschouw de film in de Bewaerschole te zien.