BEWAERSCHOLE

De Bewaerschole is een tentoonstellingruimte voor experimentele en actuele kunst in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland. Het is gevestigd in een karakteristiek historisch gebouw uit 1874.

Geschiedenis
Het gebouw aan de Weststraat in Burgh-Haamstede werd in 1873/1874 gebouwd als bewaarschool (de vroegere kleuterschool). Het Burgerlijk Armbestuur gaf opdracht voor de bouw. Tot 1956 gingen hier honderden kleuters uit Burgh en Haamstede naar school. Daarna werd het een gymlokaal, postkantoor, repetitielokaal van de fanfare en mortuarium.

Naar heden
Sinds 1975 is de Bewaerschole expositieruimte met tentoonstellingen op (inter-)nationaal niveau. Hierbij wordt aandacht besteed aan reflectie en verbeelding. Ook het maatschappelijk debat wordt graag aangegaan.

Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland/Stichting Renesse beheren het gebouw tegenwoordig. Door een financiele tegemoetkoming van deze organisaties is in 2021 de verouderde aanbouw gerenoveerd, evenals de keuken en pantry. Door deze verbouwing is een tweede (kleine) expositieruimte ontstaan.

Op 23 oktober 2021 heeft de feestelijke ingebruikname plaatsgevonden met o.m. het optreden van ‘Blind Vertrouwen’. De middag maakte deel uit van het publieksprogramma 2021 van The Future Has Many Histories.

‘Blind Vertrouwen’

Foto: Leo Smalheer

Openingstijden
Tijdens exposities behorend tot het programma The Future Has Many Histories, van vrijdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00uur
Gesloten op eerste en tweede kerstdag en op 1 januari