TENTOONSTELLING JANNEKE KORNET

zaterdag 3 september t/m zondag 2 oktober 2022

The Cycle of Madder

Honderden jaren was meekrap een belangrijk Zeeuws landbouwgewas. De wortels van deze plant werden gebruikt voor het verven van textiel en het maken van rode verf. De teelt verdween aan het einde van de 19de eeuw door de uitvinding van synthetisch pigment, dat veel sneller en goedkoper te produceren was dan de arbeidsintensieve meekrap. 

Voor de tentoonstelling The Cycle of Madder heeft Janneke Kornet onderzoek gedaan naar de historische meekrapteelt op Schouwen-Duiveland. Zij laat verschillende cyclussen, die gerelateerd zijn aan deze plant zien. Ten eerste is er de driejarige groeicyclus van de meekrap. Vervolgens is er de gewassenrotatie, de boer stemde zijn bouwplan af op een zo gunstig mogelijke bodemgesteldheid voor de meekrap. Zo teelde men voor de meekrap vaak een graansoort. 

Naast het gewas zelf komt de eindeloze herhaling van handelingen door landarbeiders, die het land bewerkten aan bod.

De kunstprojecten van Janneke Kornet zijn onderzoeken naar het menselijk leven. Kornet koppelt ons verleden aan het heden en geeft op deze manier inzicht in onze manieren van doen. Vaak zijn de projecten plaatsgebonden. Zij is een verhalenverteller met interesse in geschiedenis. Ze zoekt op diverse locaties en in diverse tijden naar vergeten verhalen en onbekende feiten die tot de verbeelding spreken. Deze opmerkelijke verhalen deelt zij door middel van haar werk met het publiek. Universele en maatschappelijke thema’s zoals eten, wonen en religie komen aan bod.

www.jannekekornet.com