TENTOONSTELLING HeHe

zaterdag 8 oktober t/m zondag 6 november 2022

O.R.S in Zeeland

Hangend in de grote ruimte in de Bewaerschole is O.R.S, een acroniem dat staat voor ‘Orbital River Station’, een prototype dat onderzoekt hoe energie uit water kan worden onttrokken.

O.R.S begon als een empirisch experiment op de rivier de Rhône. De O.R.S doet denken aan een uitvergrootte reddingsboei die gebruikt werd om mensen op drift te redden. Het is een groot drijvend object dat roteert door de kracht van het water. Door zijn vorm en beweging verwijst de O.R.S naar een prominent icoon van de ruimtevaart, dat zich bevindt op het ontmoetingspunt van wetenschap en sciencefiction: de gigantische roterende torus van Herman Potočnik, ontworpen om kunstmatige zwaartekracht te creëren in de ruimte. Net zoals het in zijn boek ‘The Problem of Space Travel’ uit 1928 beschreven visionaire ruimtestation kan O.R.S opgevat worden als een observatorium, een voertuig voor het verzamelen en analyseren van milieu-informatie. Waarnemingen over het water worden direct vanaf het drijvende voertuig gedaan. De rotatie van de O.R.S zal variëren en maakt de veranderende krachten van het water zichtbaar.

De tentoonstelling in de Bewaerschole geeft een nieuwe wending aan het O.R.S-project en plaatst het in de context van de uitgestrekte Oosterschelde en Deltawerken. Het object krijgt een nieuwe invulling als drijvende getijdenmotor, een utopisch energieproject dat visuele en fictionele weergaven van de getijden in Zeeland creëert en daarmee de hemelse interactie met de maan laat zien. 

O.R.S begon in 2016 als een reactie op het culturele programma van de overheidsinstantie Plan Rhône in de regio Auvergne-Rhône-Alpes en de Europese Unie om het publiek bewust te maken van de risico’s van overstromingen in dichtbevolkte gebieden langs de Rhône-vallei. De sculptuur kwam tot stand met steun van Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC/DiCREAM). In samenwerking met het International Iberian Nanotechnology Laboratory (INL) in Braga, Portugal en het programma STARTS van de Europese Commissie. Productie: Bipolar Productions Illusions & Macadam, engineering: Obsolete.

www.hehe.org