TENTOONSTELLING Isolde Venrooy

zaterdag 20 juli 2024 t/m zondag 18 augustus 2024

Leaky Cases

De tentoonstelling Leaky Cases van Isolde Venrooy omvat nieuwe monumentale werken die ontwikkeld zijn voor de historische ruimte van de Bewaerschole en zijn gemaakt naar aanleiding van een residentie op het eiland.

De artistieke praktijk van Isolde Venrooy bestaat uit objecten, interventies en wandelingen. Door middel van wandelingen onderzoekt ze relaties die onze leefomgeving beïnvloeden. Door het lopen op een andere manier te benaderen kunnen we automatismen bevragen.

Alles is voortdurend in beweging. Isolde Venrooy wil samen met ons kijken hoe we op andere manieren door landschappen kunnen bewegen – en reflecteren is ook een vorm van samen bewegen. Dit, en meer, hoopt zij invoelbaar te maken in Leaky Cases in De Bewaerschole.

Voor het eerste werk heeft zij 13 twee bij drie meter canvassen begraven op zeven locaties in Burgh-Haamstede en elders in Nederland. Vervolgens heeft zij de canvassen een periode in de bodem laten fermenteren; bodemdieren hebben de doeken op verschillende manieren aangetast, afhankelijk van locatie en duur. Na het opgraven van 12 van de 13 doeken – één doek is opgeslokt door de bodem – naaide de kunstenaar de stof tot een Leaky Bag XXXL, een gigantische tas en deze hangt in de ruimte en lekt allerlei elementen, waaronder op Schouwen-Duiveland verzamelde zaden en restmaterialen van haar maakprocessen.

Voor het tweede werk dat de kunstenaar speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt heeft zij kartonnen dozen verzameld bij verschillende supermarkten. Deze dozen heeft zij uit elkaar gesneden, geordend op teksten, zoals informatie over afzender en ontvanger, symbolen, logo's, beelden en kleuren, en weer aan elkaar genaaid waardoor een groot tapijt is ontstaan van nieuwe dynamieken, tegenstrijdigheden, verplaatsingen, patronen en dwarsverbanden.

Voor deze tentoonstelling heeft Isolde Venrooy schrijver Roy Voragen uitgenodigd om zijn project A Curated Suitcase te delen in De Bewaerschole om via publicaties te reflecteren op de thema's van het tentoonstellingsprogramma van De Bewaerschole en de tentoonstelling van Isolde Venrooy. Voor de tentoonstelling Leaky Cases heeft Roy Voragen publicaties – boeken, zines, etc – geselecteerd over migratie, grenzen en vergezichten gemaakt door kunstenaars, dichters en wetenschappers. De koffer blijft in Burgh-Haamstede en tijdens de opening zijn Isolde Venrooy en Roy Voragen in gesprek gegaan door de koffer samen met het publiek uit te pakken.

 

Het werk van Isolde is onder andere tentoongesteld in TENT (Rotterdam, Nederland), IKOB Museum für Zeitgenössische Kunst (Eupen, België), Kunsthaus NRW Kornelimünster (Aken, Duitsland) en Rondo Sztuki (Katowice, Polen). Haar artistieke praktijk wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds.