TENTOONSTELLING Janet Bellotto

zaterdag 8 april t/m zondag 7 mei 2023

One Point Five Below

Bellotto's recente werk concentreert zich op eilanden in de Atlantische en Indische Oceaan. De beelden die zij maakt richten zich op delicate ecologieën en omgevingen, en op de ruimte tussen land, lucht en water. De tentoongestelde werken spelen zich af in het precaire gebied dat zich bevindt tussen de tastbare grond en de oneindige diepte; daar speelt zich een cyclisch samenspel af tussen vorming en onderdompeling.

Water en al zijn verwijzingen, cultureel, historisch, symbolisch of ecologisch, lopen als een rode draad door alle foto's, video's en sculpturen van de tentoonstelling. Water dat tegen een kust klotst of hele eilanden overspoelt, water dat verbindt en verdeelt. Water scheidt landmassa's, maar in Bellotto's werk zijn land en water niet altijd te onderscheiden: oppervlakte reflecties vervagen de grenzen tussen vast en vloeibaar, kusten lijken terug te duwen tegen de golven, en de grenzen tussen land en zee zijn instabiel. Het zijn verhalen over de grenzen, de omgeving en het milieu. Ze tonen zowel het ingebeelde als het reële, dromen en de verbijsterende gevolgen van de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering.

Janet Bellotto is een multidisciplinaire Italiaans-Canadese kunstenares die in Dubai woont en werkt. Haar kunstenaarspraktijk omvat sculptuur, installatie, fotografie, video en performance. Bellotto is professor beeldende kunsten aan het College of Arts and Creative Enterprises, Zayed University. Ze is initiatiefnemer in verschillende samenwerkingsverbanden die culturele uitwisseling bevorderen en was artistiek directeur van het International Symposium on Electronic Art 2014 in Dubai. Haar project Sable Island werd gepubliceerd in het boek Our Ocean Guide (2017). Bellotto heeft internationaal geëxposeerd in solo- en groepstentoonstellingen in Duitsland, VAE, Italië, Canada, UK, Egypte en de VS.

 

www.janetbellotto.cityeastwest.com