TENTOONSTELLING GWEN VAN DEN BOUT

zaterdag 17 juli t/m zondag 15 augustus 2021

Future Geology

Het project ‘Future Geology” gaat in op de simulatie van de menselijke effecten op de aardkorst. In de antropogene eeuw hebben menselijke activiteiten een globale impact op de aarde. De mensheid is de natuurlijke bronnen aan het uitputten en de aardbodem aan het vervuilen. In gesteente is het verhaal te lezen van ons rusteloze bestaan. We kunnen de complexe patronen van interactie begrijpen en de aard van de verandering over diepe geologische tijden analyseren.

Deze toekomstige gesteentes zijn gemaakt van kunstmatige materialen zoals chemisch hars, plastic, textiel, gips, glasvezel en aangespoelde materialen. Sinds milieu problemen een prioriteit worden door de industriële wereldwijde transformaties, dragen we allemaal bij aan het veranderende landschap en de deformatie van de planeet. Onze stortplaatsen en oceanen nemen ons kunstmatige afval op en Gwen is gemotiveerd om deze veranderingen op een hedendaagse, poëtische en speculatieve manier te tonen.

In dit project benadert Gwen het begrip van natuur, tijdens het vastleggen van mineralen, edelstenen en geologie van de toekomst. Deze speculatieve landschappen en gesteentes benadrukken het product van onze hedendaagse aarde en hoe dit nieuwe materiaal zou kunnen functioneren als een nieuwe bron. Deze cross sectie bevat toekomstige mineralen en bevraagt de relatie van de mensheid met het landschap.

Dit project is gestart tijdens haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie (2011). In 2019 heeft van den Bout “Art and the Environment Award” gewonnen met haar langlopende kunstproject. De solotentoonstelling in de Bewaerschole toont een overzicht van 10 jaar artistiek onderzoek en zal gepaard gaan met de uitgave van een kunstenaarspublicatie in oplage.

Foto: Gwen van den Bout, Future Geology, 2011-2015, mixed media